Dyrkningskasser

Vi har hentet inspirasjon fra Tagtomat i Danmark, og begynt å lage selvvannende dyrkningskasser for alle som ønsker å dyrke salat, grønnsaker eller andre vekster. Tagtomat er et initativ for urbant landbruk i Danmark, som lager utrolig mye flott. 

Les mer om Tagtomat her

DYRKNINGSKASSER 

Disse kassene gjør det enklere å lykkes med alt man ønsker å dyrke selv. De har plass til 50 liter jord, samt ca 12 liter vann. Det gjør at man kan reise bort noen dager, uten at det går ut over grønnsakene. Kassene kan du lage hjemme selv, eller bestille en kasse som vi lager for deg. Prisen per kasse er 319 kr.

dyrkekasse1.jpg
IMG_1778.JPG

 

Kassene er kraftige og robuste, for å sikre at man enkelt kan flytte rundt på dem. De kan med fordel plasseres på stein / heller, for å få dem litt opp fra bakken, og dermed minske risikoen for snegler. Kassene har også en kant som gjør det vanskeligere for sneglene å komme opp i kassen. 

Under følger enn oppskrift på hvordan du kan lage din egen dyrkekasse: 

1. Få tak i en kraftig "balje", som både har plass til jord og vann. Murerbalje fra F. eks Coop Obs, Clas Ohlson etc fungerer bra. Fyll opp ca 12 lliter vann, og borr to hull på hver side av kassen akkurat så høyt opp som vannet rekker. Da sikrer du at om det skulle regne masse, så vil vannet renne ut av kassen gjennom hullene fremfor å drukne plantene dine. 

2. Legg "lokk" på vannet med f. eks en isporkasse du skjærer til å passe til baljen. Isoporkassen må tilpasses (skjæres til)  slik at den har plass til ca 12 liter vann under "lokket". Du må også lage to hull på ca 10 cm i diameter som gjør det mulig for jorden å komme ned til vannet. Det er gjennom disse hullene vannet i beholderen skal trekke opp. Trekk deretter lokket med en fiberduker, tilsvarende f. eks barkduk. Siste hånd på verket er å bruke avløpsrør eller lignende, som du trer igjennom "lokket". Røret må være litt høyere enn baljen er dyp. Dette røret bruker du som vannpåfylling seinere. 

IMG_1786.JPG

3. Plasser lokket oppi baljen og fyll på med både vann og jord. Det er viktig at lokket dekker alt vannet, og at det kun er vann i de to hullene som er laget. I hvert hull kan du f. eks plassere en gammel potte, eller en oppskåret brusflaske. Det gjøre at hullene lettere holder fasongen sin. 

IMG_1787.JPG

4. Da er det bare å glede seg til det både spirer og gror i din dyrkningskasse! 

 

 

dyrkekassemøbel.JPG

Kassen passer også perfekt på en altan/terasse, og for de nevnenyttige kan man gjerne bygge møbler hvor kassene kan plasseres oppi. Slik som på bildet over. 

 

 

Produksjon av grønnsaksplanter

Vi har skjønt at det er flere og flere som har fått interesse for å dyrke sine egne grønnsaker, noe vi synes er veldig kjekt. Vi har derfor i år produsert en rekke ulike grønnsaksplanter, slik at dem som ønsker å dyrke sitt eget har gode kraftige planter som utgangspunkt. 

De første plantene er klar i månedsskiftet April/Mai, og vi får bare krysse fingrene for at vi da er ferdig med snø og frost :) 

Vi gleder oss! 

 

 

bilde1-dyrkselv.jpg